Friday, June 15, 2007

Dj ClicK slavi „Fete de la Musique“ u Sarajevu


Prozvan “jednim od vodećih world fusion DJeva u Francuskoj”, A&R, muzičar i producent svoje izdavačke kuće NO FRIDGE, Dj ClicK će se susresti sa Sarajevskom publikom po prvi put, i to 21. juna 2007. u “The Bar”-u.

U okviru muzičke proslave “Fete de la Musique”, on će “vrtiti” CD-ove i ploče u svom tipičnom eklektičnom među-kulturalnom miksu dub-a, jazz-a, hip hop-a, ciganske muzike, flamenko, orijentalnog i Balkanskog duvačkog stila.

Ovaj posebni događaj su zajednički organizovali, Francuski Institut u BiH, The Bar i Yaman d.o.o. Click-ovom dinamičnom Dj setu će se pridružiti orijentalne plesačice, a lokalnu podršku pruža DJ El Manjo.

Tokom svoje četvorodnevne posjete BiH, ClicK će također učestvovati u produciranju i snimanju sa Atila Aksoy i Tayfun Kesgin muzičkim/producentskim duetom - u studiju Baraka u Mostaru.

Ulaz je besplatan.

Zbog ogranicenosti prostora vas molimo da svoje pozivnice obezbijedite ranije. Od ponedeljka 11.6.2007 u Basti Kluba The Bar mozete preuzeti svoje pozivnice

Kratka biografija

Jedan od njegovih prvih projekata je bio sa Rona Hartner, legendarnim ciganskom vokalom iz Rumunije, kada su bili na elektro-ciganskom putovanju po Istočnoj Evropi.

On se vraća sa “Labesse”, ‘začinjenom’ kompilacijom koja je nastala kao pasoš te avanture. “Labesse” – u prevodu “Ti si uredu?”– gradi most između elektronske i orijentalne muzike.
To je eksperiment gdje su se okupili orijentalni umjetnici u usponu; to je Euro-Mediteranska muzička razglednica koja uključuje autentične susrete po prvi put, koji su specijalno snimljeni i remiksovani: U-Cef & Amina, Mei Tei Shô & Ganoub, Dj ClicK & Black Sifichi, Mazaher & Pasco, Gnawa Njoum Exp, Magic Malik, Hightone (Dj ClicK rmx), Smadj...
Na svom putu od Istanbula do Marakeša, prolazeći kroz Pariz, Kairo i London, Dj ClicK je sebi postavio neke izazove (reprogramiranje klasičnog egipatskog ritma pod nazivom Malful).

Sve njegove kompozicije su uvijek inspirisane tradicionalnim instrumentima: Nay ( orijentalna frula, možda prvi instrument u istoriji čitavog čovječanstva), orijentalnim frulama, Ud, Guimbri (instrument sličan kontrabasu, od kamilje kože) ili udaraljkama: Darbuka, Karkabas, Bendir...

Na kompilaciji “Electric Gypsyland”, DJ ClicK je sastavni dio najvažnijih gypsy bendova, muzičara I DJeva kao što su Dj Shantel, Taraf de Hajdouks, Balkan Beat Box, Kocani Orkestar, Susheela Raman, Oi Va Voi, i mnogih drugih. Njegove izvedbe su uvijek veoma žive.

Linkovi:
http://fetedelamusique.culture.fr
www.the-bar.ba
www.nofridge.com/
www.myspace.com/djclicknofridge

Izvor: Yaman d.o.o. Tayfun Kesgin

No comments: