Monday, June 25, 2007

Održan drugi banjalučki „Neofest“




BANJA LUKA, 25. 6. – Medjunarodni letnji mirovni festival „Neofest“, koji je proteklog vikenda po drugi put održan u Banja Luci, okupio je na tvrdjavi Kastel veliki broj poklonika savremene, elektronske i alternativne muzike. Na dva stejdža, LIVE! i DJ! okupilo se nekoliko hiljada mladih ljudi, što iz Banja Luke, što iz cele BiH i uživalo uz petnaestak izvodjača iz Evrope...

„Ovakvim festivalom težimo unapredjenju imidža Banja Luke ali i celog regiona, dok pritom razvijamo i promovišemo lokalnu scenu i kreativne kapacitete, kao i NVO sektor. Za sredinu koja raspolaže izraženim kulturno - turističkim vrednostima izuzetno je bitna promocija istih, a najdirektniji način za to su savremene kulturno - turističke manifestacije koje okupljaju veliki broj aktivista i mladih posetilaca“, piše u saopštenju organizatora festivala.

Prve večeri, u petak, 22. juna na LIVE! stejdžu nastupili su Crossfire, WD 40 i Revolt iz Banja Luke, Srečna mladina iz Ljubljane i beogradska Deca loših muzičara.

Nastup svih izvodjača bio je propraćen oduševljenjem mase, a ljubitelji akustike svakako su bili zadovoljni.

DJ! stejdž je otvorio domaći DJ Želimir, zagrijavši publiku koja je pristizala seksi electro - house zvukom. Već „podgrijane“ plesače oko ponoći je dočekala Slovenka Kathy Cat i odličnim dvočasovnim setom pobrala sve simpatije domaće publike. Znalački odabranim pločama, iskusnom tehnikom miksanja i, kako reče jedan partijaner „muški jakim zvukom“ ova simpatična Ljubljanka je bukvalno pomela publiku na travnjaku ispred sebe...

Njeno mesto za gramofonima zauzeo je Britanac Jonty Skruff, DJ s neobičnim stajlingom i odličnim muzičkim stilom... Sve varijante electro zvuka, veoma omiljenog medju domaćom klupskom publikom, malo house-a, malo tech-a... Sjajan kraj sjajne večeri.

Nekoliko stepeni nže temperature narednu noć olakšali su muzičkim zaljubljenicima „posao“, pa se na Kastelu ponovo okupila šarena ekipa, iščekujući zagrebački „Antenat“, pariski „Fizcus“, banjalučki „Visionary underground i Dr. Das-a (bivšeg člana „Asian Dub Foundation-a“) na LIVE! Bini.

Za ljubitelje vinilskog zvuka, ploče je prvi zavrtio domaći DJ Woodie i još jednom pokazao zašto ga smatramo jednim od najtalentovanijih i najsvestranijih muzičara na Banjalučkoj sceni. Lukavo uvevši ekipu u zarazan ritam electro-house čarolije prepustio je pult kolegi iz Beograda, DJ Ewox-u. Laganim početkom seta umirio je plesače ispred sebe, a privukao one koji su se „muvali“ izmedju dva stejdža. Kao oluja poslije zatišja, tako se na masu srušio njegov set... Miks novih i nešto starijih, ali svima dragih ploča, jak, plesan, energičan i brz, hipnotisao je publiku i naterao je na ludi ples.

Nešto posle dva sata po ponoći za gramofone je stala poslednja gošća ovogodišnjeg „Neofesta“, DJ Fidelity Castrow iz Berlina i istresla poslednje atome snage iz publike. Šarmantna, vesela, energična i rasplesana jednako kao i publika ispred nje, Fidelity je dala sve od sebe i, čini se, istu energiju dobila nazad.

Već je bilo svanulo kada su ljudi počeli da se razilaze i kada su spuštene zavese drugog „Neofesta“. Nadamo se da će ovaj festival narednih godina rasti i jačati i postati tradicionalno dešavanje, koje će u grad na Vrbasu svake godine dovoditi sve više gostiju i posetilaca iz celog sveta. (Vesna Kerkez, MONDO)

No comments: