Friday, July 08, 2005

EXIT FEST Novi Sad Day 1




KONCERTOM makedonske grupe "Arhangel" na Petrovaradinskoj tvrdjavi u cetvrtak je otvoren "Exit" festival, koji se ove godine odrzava popeti put. Uzbudjenje i nervoza bili su vidljivi vec u rano poslije podne, kada su novosadske ulice bile zakrcene automobilima, i prepune ljudi sa rancima na ledjima, koji hrle u pravcu kampa i tvrdjave. Oko 19 casova Petrovaradinski most je licio na pulsirajucu rijeku ljudi.-

Kada bi Exit imao srce ono bi bilo smjesteno negdje ispod glavnepozornice i vjerovatno napravljeno od zgusnute prasine i usijanogvazduha, pulsirajuci kroz najbucnije ozvucenje u krugu od nekolikohiljada kilometara - zapisali su organizatori u ovogodisnjemfestivalskom informatoru.

I zaista, glavna pozornica je jos jednom bila sam centar desavanja, nakojoj se prve veceri Exita okupilo nekoliko desetina hiljada ljudi, docekavsi prvo slovenacku grupu "Laibach", a zatim i finski bend"Apokaliptica". Kontraverzni Slovenci bili su prava atrakcija,osvjezivsi svoj i inace upecatljiv nastup dvjema novim clanicama - laznim arijevkama, koje su svirale bubnjeve. Mnogobrojna publika bilaje, blago receno, odusevljena sto ima priliku uzivo da ih vidi i cuje,a svi Banjolucani koji su je propustili, trebalo bi da dobiju novusansu da ih uskoro ugoste i u svom gradu.

Veliku senzaciju izazvao je dugo ocekivani nastup "Apokaliptike",benda koji je rokenrol upakovao u zvuke violoncela. Naime, bend cinecetiri vrhunska svjetska celista, a nedavno im se pridruzio i bubnjar Miko Sirena, koji je upotpunio zvuk Apokaliptikin zvuk hevi metalopere. Medju publikom bilo je i onih koji su plakali kada je ovaj bendzasvirao pjesme sa albuma "Plays Metallica By Four Cellos".

Zvijezda prvog dana glavne pozornice bila je grupa "Underworld". Svako ko je živio i volio dance muziku u zadnjih petnaest godina imao je svojUnderworld momenat. Možda je to bilo kada ste čuli "Rez" po prvi put1993. godine ili "Two Months off " na terasama Ibice deset godina kasnije. Bili su pioniri za tri generacije klabera i fanova muzike, aoni koji su ih vidjeli i čuli uživo nikada neće zaboraviti toiskustvo. Vise od tri casa svirke, masovna ekstaza u publici ijedinstvena atmosfera obiljezili su njihov nastup.

Ipak, jedna stvar je pomalo pokvarila ugodjaj ljubiteljima nestodrugacijeg zvuka. Naime, zbog bombaskog napada u Londonu, na kome je stradao veliki broj gradjana, zvijezda "Next live dance arene" DJDave Clark je otkazao nastup. Ipak, prazninu su popunili ostali izvodjaci, poput "The Filthy Dukes", "Glimersa", "2 many DJs". Feliksa de Hausketa i Dzorisa Vurna. Druga pozornica po velicini okupila je petnaestak hiljada ljudi, koji su plesali jos dugo poslije svitanja...-

Izvesni sumnjicavi ljubitelji neelektronske muzike imali suodredjeni problem sa programskom politikom festivala. Zato smo ovegodine, postujuci njihove zelje doveli grupe "Slayer" i "Napalm Death" - kazu organizatori.

I zaista, "Metal hammer stage" u cetvrtak je bio mjesto na kome suistinski postivaoci hevi metal zvuka dobili svojih "pet minuta"uzivanja. Nastupili su: "Ful sajz", "Red junion", "Heng", "End of dejz", "Diekast", "Napalm death", "Mej rizolt" "Tibia", "Stoun" i"Diluvium". Deset hiljada "metalaca" je uzivalo u jedinstvenojenergiji koja je, zahvaljujuci njima i muzici obiljezila prvo vece festivala.

Manje pozornice takodje su bile dobro posjecene, a izdvajamo"Barselona pozornicu", koja je nezavisni program mladih predstavnikamuzicke, filmske i pozorisne scene.U toku dana, na poznatoj plazi na Dunavu "Strand" odrzavaju se manje zabave za one najneumornije, a cijeli grad je u duhu festivala.

Prateci program

U okviru festivala Exit organizovane su i razlicite promotivnekampanje za sprecavanje i prevenciju zloupotrebe narkotika, sprecavanje nasilja i trgovine zenama, ali i niz programa zabavnogkaraktera, poput izlozbe majica, stripa i projekcija filmova i manjihpozorisnih predstava.

No comments: