Thursday, July 14, 2005

Zatvoren EXIT




Nastupom DJa Darena Emersona zatvoren jen peti novosadski "Egzit"festival, koji je i ove godine na Petrovaradinskoj tvrdjavi okupio najeminentnija imena iz svijeta savremene muzike, ali i vise od 150hiljada posjetilaca iz razlicitih dijelova svijeta.Posljednjeg dana odrzavanja festivala na glavnoj pozornici program jeotvorio reper Edo Maajka, ponudivsi u dvocasovnom nastupu najbolje sa svog repertoara. Uz prateći bend nalik na "Rage Against the Machine"i razigranog kolegu Frenkija, ovaj urnebesni, a opet na svoj načinozbiljni reper pokazao je zašto je najveća zvezda u Hrvatskoj kada je hip-hop u pitanju, ali i zašto ga poštuju i ljudi koji se, inače, zaovu vrstu muzike ne interesuju puno. Spajajući izvrstan smisao za humor, obilje psovki i, što je najvažnije, svoj ljuti antinacionalistički stav, Edo je djelovao ubedljivo, veselo i opušteno, ne dozvoljavajući da ga veličina Voda Voda Main Stageaodvrati od uspostavljanja prisnog kontakta sa razdraganom publikom.

Poslije njega, program je nastavljen koncertom grupe sa Novog Zelanda"Datsuns", koji su zajedno sa "Disciplinom kicme" bili uvertira za nastup najvecih zvijezda te veceri - grupe "Vajt strajps". Glavnapozornica i ovaj put je bila prepuna, a procjenjuje se da je ovajdetroitski duo slusalo oko 40 hiljada ljudi. Razigranu gomilu nijerastjerao ni pljusak, ni blato, ni velika guzva. "Vajt strajps" danasneprikosnoveno drže lidersku poziciju retro-pokreta u rokenrolu kojije poslednjih nekoliko godina ponovo u žižu interesovanja vratiožestoku svirku na šestozičanim instrumentima. Ovog ljeta će biti naturneji kojom će promovisati najnoviji album "'Get Behind Me Satan", ana Egzit su stigli sa najvećeg svetskog rokenrol festivala "Glastonburi". I za kraj, na "Voda Voda Main" bini nastupila je hip hop grupa iz Britanije pod nazivom "Kila Kela". Ovaj nastup obiljezili su odlicna atmosfera, komunikacija sa publikom, ali i performans jednog od clanova grupe, kome je potreban samo mikrofon da usnama oponasa bilo koji zvuk ili muzicki ton. Ovaj "jednoclani hodajuci orkestar" je izazvao prave ovacije u publici, koja je bila odusevljena mekim britanskim hip hopom i animacijom em - sija.

"Next live dance arena" bila je mjesto na kome su nastupali DJevi Zi, Fakir, Tom Stefan, "Bodirokers", kao i Sandi Rivera i zvijezda iprijatelj festivala Daren Emerson, koji je na "Egzitu" nastupiocetvrti put. Ovaj festival ne bi zasigurno bio to sto jeste da se Emerson nije prvi odazvao pozivu organizatora prije cetiri godine itako dobar glas o "Egzitu" prosirio po Evropi. I ovaj put je publikapokazala koliko cijeni ovog DJa, pa je za vrijeme njegovog seta "Arena" licila na ljudski mravinjak. Hiljade pari podignutih ruku, imasa koja skace kao jedno - to je slika koja govori o Emersonovomtalentu za muziku, ali i stimung. Uz njega, svirali su jos i Mutini i Jusef, DJevi koji su iz prisutnih istjerali i posljednju kapznoja i zrno energije...

Nesto poslije osam casova ujutro muzika je stala, a vrata drzave"Egzit" zatvorena su do naredne godine.

Ostale pozornice

Pjevacica Esma Redzepova nastupila je u nedjelju na "Tuborg" pozornicii svojim nastupom i energijom odusevila ljubitelje njenogstvaralastva. Pored toga, na istom mjestu nastupili su i Masimo Savic, grupa "Partibrejkers", Sidarta i "Strejt dzekin".

Na "Egzitu" je nastupio i banjolucki DJ Sagor Mesh, uz MirkaPopova, Vladu Janjica, Gordana Paunovica, Peru Fulhausa i Veztaksa. Na "Metal hamer" bini najvecu paznju je privukao nastup grupe "Ritamnereda", a "Pozitive vibration" bina bila je mjesto gdje su nastupilibrojni rege izvodjaci i na kojoj je neprestano vladala vise nego odlicna atmosfera.

No comments: